De tijd nemen voor communicatie rond spaarprogramma’s

Oct 30th, 2018. Posted in: News

Een spaarprogramma kan heel goed werken voor de klantenbinding. Maar vaak zijn dit langlopende acties, van soms meer dan tien jaar. Het ligt voor de hand dat er na al die tijd een keer een verandering in de voorwaarden wordt aangebracht. En dan is het zaak zeer tijdig te beginnen met aankondigen!

Spaarprogramma’s werken in de regel goed om de klant te verleiden regelmatig langs te komen. Kortlopende programma’s zijn overzichtelijk, met een duidelijke kop en staart. Maar bij langlopende programma’s, die op het moment van aanvang in feite een open einde hebben, is goede en vooral tijdige communicatie van doorslaggevend belang. Op dit moment speelt bijvoorbeeld het feit dat er in 2013 een wijziging in de voorwaarden van spaarprogramma Air Miles is geweest. Vanaf dat jaar waren gespaarde punten nog maar vijf jaar geldig, en niet meer onbeperkt. De eerste vervaldatum was oorspronkelijk overmorgen, op 1 november aanstaande. Blijkbaar heeft de communicatie daarover niet het beoogde effect gehad, want vorige week waren 1,8 miljard punten nog niet ingewisseld. Dit is het equivalent van € 18 miljoen. Air Miles heeft de inwisselperiode nu dus met een maand verlengd.

Online én offline publiciteit

Veranderingen hebben dus een erg lange periode nodig om door te dringen tot iedere deelnemer aan een loyaliteitsprogramma. Hoe drastischer de ingreep, hoe belangrijker dat is. Maar bij een zeer gedifferentieerde doelgroep moet er ook veel aandacht geschonken worden aan de omvang van de publiciteit. Die moet lopen via verschillende kanalen, online én offline. Hoe groter de groep die niet bereikt is, hoe groter de onvrede en (mogelijk) slechte publiciteit.

source